pexels-cottonbro-4114723-scaled

Meer plezier door onze clinics!

Elke tafeltennisser(ster) heeft het in vrijwel alle trainingssituaties meegemaakt: vrijwel 75% van alle oefeningen zijn herhalingsmomenten! Vaste patronen worden training na training herhaald met als uitgangspunt, dat je steeds vaster wordt en geïsoleerde slagen steeds beter gaat beheersen.

Het voelt goed dat je vrijwel foutloos in een hoog tempo deze patronen kan spelen en je ervaart een soort van zelfvertrouwen. Je hebt het idee dat je stappen zet in jouw sport! Als je dan ook nog even de service en opening meeneemt op het laatst, en ook die gaan goed, omdat je de bal op vaste plekken kan terugverwachten, dan ga je dromen over succeservaringen …

Maar al te graag haal ik eenieder uit deze droom! Ook ondergetekende heeft vroeger vele jaren zo getraind en training gegeven, maar al aan het eind van mijn actieve carrière begon ik hierover al te twijfelen. Nadenken dus, en met alle nieuwe ervaringen, blijven doorbouwen aan een totaal andere benadering!

Hoe kan het zijn dat je in oefeningen maar alles op een kant speelt, meestal de backhand, terwijl je ook moet leren de bal op andere plaatsen te spelen. Bovendien wat heb je eraan om tien minuten alles alleen maar op je backhand te krijgen… Het is niet wedstrijd specifiek, bovendien ben je passief en zeer beperkt bezig.  

Hoe kan het zijn dat je oefeningen speelt als backhand-midden-backhand-forehand plus herhaling, terwijl dit in een wedstrijd nooit voorkomt? In zo`n oefening beweeg je als een automaat, weinig aanpassing wordt gevraagd, noch van degene die het patroon speelt, noch van degene die vanuit een vaste positie plaatst.

Het leereffect is laag!   

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de starre benadering waarbij je heerlijk in je comfortzone blijft, slechts een enkeling overstijgt dit saaie, non-creatieve en uitdaging loze gedoe. 

In China misschien wat meer, maar daar put je uit een bron van vele duizenden gedrilde tafeltennissers(sters). Bovendien is daar de volgzame discipline nog een stukje hoger dan in ons vrije Westen.

Om een tipje van de sluier op te lichten. Tafeltennis is een sport waarbij je continu moet anticiperen op elke bal, die vrijwel nooit met dezelfde eigenschappen in effect, hoogte diepte en snelheid op je afgevuurd wordt. 

Sleutelwoord is derhalve ANTICIPATIE en niet HERHALING!

Dus: train je in varianten, wisselende tempo`s en effecten, waardoor je je leert wapenen tegen elke op je afgevuurde bal! Dus geen meester worden van de eenheidsworst, maar elk voorgeschoteld probleem in de context leren oplossen.

Gevolgen zijn dat  je beter leert waarnemen, van daaruit adequater beweegt en meer leert spelen naar de situatie! Zelfs standaardoefeningen worden dan verrijkt met meer variatie, creativiteit en tempowisselingen, waardoor je geen oefening doet, maar het spel speelt … 

Benieuwd geworden? Dan kan je na de Coronaellende een of meer mogelijkheden pakken om met onze visie kennis te maken en tafeltennis te ontdekken in al zijn boeiende complexiteit.

Kosten zijn voor 1,5 uur € 60,- exclusief eventuele kilometers en een af te huren ruimte, een eerste kennismaking kan voor € 45,- een leerzame ervaring betekenen. 

Om een afspraak te maken neem dan contact op met tel: +31 (0)172-26-30-54 of mail naar: [email protected]

De clinics worden gedaan door: Anne Vlieg oud-bondscoach en voormalig tafeltennis international 

Onderdeel van het Vandenbossportief pleziermakers team